”one cannot think well, love well, sleep well, if one hasn't eaten well"
Virginia Woolf

12.5.2012

LIMONCELLO


Vaikkei lämpö meitä ihan vielä hellikään, Reseptivaras päätti aloittaa kesään valmistautumisen NYT! Lämpöisinä kesäiltoina syödään ulkona, ja kun kätevä emäntä makoisan grilliaterian päälle tempaisee pakastimestaan pullollisen jääkylmää, kirpeänmakeaa limoncelloa, on suosio taattu. Muuta jälkiruokaa ei välttämättä edes tarvita!

Ensikosketukseni tähän kesänkeltaiseen sitruunalikööriin sain aurinkoisina Sisilian-kesinäni, ja se onkin ollut suosikkini niistä ajoista lähtien. Juoma maistuu aperitiivina, jälkiruokana, digestiivinä, proseccon seassa, vaniljajätskin päällä... You name it.


Paras limoncello tulisi tietysti sisilialaisista tai Amalfin rannikon upeista sitruunoista. Täällä Pohjolan perukoilla kannattaa marketista valita luomua, jos vain löytyy. Ellei, olen käyttänyt ihan tavallisiakin, enkä ole sen kummempia oireita saanut... Valitse kuitenkin sileäkuorisia sitruunoita, sillä niistä röpelöisemmistä kuoren raastaminen irti on täyttä tuskaa, ellei suorastaan mahdotonta. Meikäläisen hermoilla ainakin.


Likööri kannattaa panna tekeytymään hyvissä ajoin, sillä sen on hyvä saada muhia vähintään pari viikkoa. Aloitetaan siis nyt, niin kesäkuun alussa voin esitellä valmiin herkun!


tarvitset:
10 SITRUUNAA
1 litra MAHDOLLISIMMAN VAHVAA ALKOHOLIA (minä ruinaan aina tuomaan Viru Valgea 80% kun joku käy lahden takana)


kahden viikon kuluttua tarvitset:
500 gr SOKERIA
1 litra VETTÄ


KUORI TAI RAASTA hyvin pestyt ja kuivatut sitruunat. Irti pitäisi saada vain se keltainen osa. Jos valkoista tulee kamalasti mukaan, likööriin hiipii väkevä sivumaku. Minä kuorin omani yleensä ihan tavallisella perunankuorimisveitsellä, varovasti ja ohuesti vain. Raastimen hienolla terällä saa kyllä irti todellakin sen ihan pintakerroksen, mutta siinä nyhräämisessä MENEE USEIN HERMO!


KAADA ilmatiiviisti suljettavaan tölkkiin tai isoon pulloon sitruunankuoret sekä alkoholi. Anna tekeytyä pari viikkoa pimeässä kaapissa, hölskyttele muutaman päivän välein. Taaskaan en tiedä mitä tapahtuisi, jos saisivat olla ihan rauhassa (tuskin se asiaa miksikään muuttaisi), mutta en malta ikinä olla hölskyttelemättä.


KAHDEN VIIKON KULUTTUA mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Kiehauta niin, että sokeri liukenee täysin, ja anna jäähtyä ihan kylmäksi. Ihan kylmäksi siksi, että lämpöisestä siirapista tulee kuulemma sameaa limoncelloa. Taaskaan en ole uskaltanut kokeilla. Nössö. Siivilöi alkoholista sitruunankuoret pois ja yhdistä nesteet. Anna seoksen oleskella tiiviisti suljetussa tölkissä tai pullossa ihan rauhassa pari päivää, sen jälkeen sekoita hyvin, siivilöi tarvittaessa uudelleen ja pullota. 


SÄILYTÄ pakastimessa. Viru Valgesta tehdyssä juomassa on niin paljon alkoholia, ettei se jäädy. Jos  käytät esim. vodkaa, on prosentteja niin paljon vähemmän, että Limoncello kannattaa säilyttää jääkaapissa. Tarjoile aina jääkylmänä, mielellään vielä jäähdytetyistä laseista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti